- גיל המאירי 7.6.2020 (תוכן שיווקי)
לפי ההערכות הכנסת וגורמים בשוק ההון והביטוח, מסתבר שכספים אבודים רבים של הציבור שוכבים להם בקופות גמל, בקרנות פנסיה ובחשבונות בנק רדומים ללא דרישה לקבלם. הכסף נזיל ומחכה לבעליו שלא מגיע. תופעת ה”כספים האבודים” מצמצמת את השליטה שלנו על החסכונות שלנו ויוצרת לנו הפסדים מיותרים שנוכל למנוע.
כדאי לבדוק: האם גם הכספים שלך ממתינים שם ואיך מקבלים את הכסף?
ניתן להתחיל בבדיקת איתור כספים אבודים באמצעות בחירת האפשרות:
איפה הכסף?
מהנתונים עולה כי ישנם עובדים רבים במשק שלא יודעים היכן כספי הפנסיה שלהם מופקדים או כמה כסף הם צברו בחסכונות.
אחת הסיבות ל”איבוד” כספים קשורה בהפסקה של הפקדה רציפה לקופת חיסכון לדוגמא, או במעבר בין מקומות עבודה כאשר נפתחת קופת חסכון חדשה לעובד ולא נשמר רצף מול הקופה הישנה. במקרים אלו קופת החסכון עשויה להפוך לקופה המוגדרת כ”קופה לא פעילה” ועם הזמן הכסף פשוט הולך לאיבוד ונשכח.
כנ”ל לגבי תקופות ממושכות ללא תעסוקה וללא הפקדות או במקרים של חסכונות ישנים שנפתחו לפני שנים או חשבונות בנק שהפסקנו לעבוד איתם אבל נשארו בהם יתרות.
מנתוני משרד האוצר עולה כי כספים אבודים יכולים להיות במספר מקורות:
- חסכונות פנסיונים לא פעילים – כספים שהפקדתם בעבר (כשכירים או כעצמאים) בקרנות השתלמות, קרנות פנסיה, ביטוחי חיים או קופות גמל.
- חשבונות וחסכונות לא פעילים בבנק – חשבונות עו”ש או פיקדון לא פעיל, במטבע ישראלי או במט”ח, שפתחתם בבנק שאינו הבנק הרגיל שלכם או חסכונות שחסכתם ושכחתם מקיומם. אלו חשבונות, שעברו 10 חודשים מהיום שנתקבלה ההוראה האחרונה מבעליו. פיקדונות לא פעילים כוללים גם חשבון עו”ש שחלפו 10 חודשים מהיום שבו נתקבלה ההוראה האחרונה מבעליו.
- ביטוחים – פוליסות שאינן בתוקף, מוצרי ביטוח המשמשים כחיסכון פנסיוני (לדוגמה ביטוח החיים שנלווה ל”ביטוח מנהלים”), ביטוחים שנערכו לתקופה של עד שלושה חודשים וביטוחים שרכשתם בעבר וכיום אינם מתאימים לצרכיכם.
- כספי ירושה מקרובי משפחה שנפטרו – חשבונות בנק, חסכונות, חסכונות פנסיוניים או ביטוחי חיים שהיו על שם הקרוב שנפטר.
משרד האוצר יוצא בקריאות לציבור לבצע בדיקה ולהשיב את הכספים האבודים שלו – על פי הערכת המשרד ישנם עדיין מעל 10 מיליארד ש”ח שמחכים שיגלו אותם, אך הכספים האבודים עדיין ממתינים לבעליהם.
רוצה לבדוק האם גם לך מחכה כסף אבוד?
איתור כספים אבודים
הגיע הזמן לעשות סדר, לבצע בדיקה יסודית בחשבונות שלנו ולהשיב את הכספים האבודים.
עושים סדר
קבלו החלטה לעשות סדר בכספים שלכם והתמידו בה! זכרו לבדוק את מצב הכספים האבודים גם עבור בני משפחה שאינם מודעים לנושא, מבוגרים ו/או כספי ירושה או חסכון של קרובים שנפטרו.
בדיקה עצמאית
ניתן להיעזר ב”הר הכסף”, מנוע איתור של משרד האוצר ובנק ישראל לכספים אבודים. המנוע מאפשר לציבור לבצע באמצעותו בדיקה פשוטה ללא עלות ולגלות האם גם לכם יש כסף בחשבון ללא פעילות (חשבון שלא הייתה בו תנועה בשנה האחרונה) והיכן הוא נמצא.
ניתן להתחיל בבדיקת “הר הכסף” באמצעות בחירת האפשרות:
בדיקה מקצועית
במידה ואין לכם את הזמן, היכולת או הידע הנדרש – אפשר בהחלט לפנות לביצוע בדיקה יסודית באמצעות איש מקצוע מומחה באיתור כספים אבודים.
מה עושים עם הכסף
מצאתם כספים אבודים? בהחלט ניתן לשקול למשוך את הכסף שהצטבר בחשבונכם.
יחד עם זאת, ולפני שמושכים את הכספים שנמצאו חשוב לבדוק מספר פרמטרים: מה נדרש על מנת לבצע את המשיכה? האם בעקבות המשיכה תאבדו תנאים מיוחדים או שתחויבו בקנס על המשיכה? מה הכי משתלם לכם לעשות? האם להמשיך “לעקוב” אחרי הכסף, להתמקח על דמי הניהול, לרכז את החסכונות בגוף אחד, או למשוך את הכספים?.
חשוב להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הפיננסי ולבחון מה הכי משתלם עבורכם.
רוצה לשמוע פרטים לגבי בדיקה מקצועית וניהול חכם של הכסף שלך?
איתור קופות גמל
אם הייתם יודעים שיש לכם כספים שנמצאים אי שם בקופה כלשהי ואתם יכולים למשוך אותם עכשיו או בבוא הזמן- לא היתם מחפשים? התשובה של רוב האנשים אם לא של כולם היא חד משמעית כן. אבל בפועל, להרבה מאוד אנשים יש כספים בקופות גמל שונות שהם שכחו מקיומן, לא ידעו על קיומן או פשוט לא חיפשו אותן- כספים ששייכים להם. אף אחד לא יאתר לכם את הכספים סתם כך ולכן על כל אחד ואחת מאיתנו לבצע איתור קופות גמל בעצמו. מדובר בתהליך פשוט וקל שיכול להוסיף לכם סכומים גדולים לחיסכון שלכם!
איתור קופות גמל- מציאת כספים אבודים:
יכול להיות שעזבתם את מקום העבודה שלכם ולא היתם מודעים לכל הכספים שמגיעים לכם. ויכול להיות גם שעזבתם את מקום העבודה שלכם וקיבלתם כספים אבל לא את כל הסכום שמגיע לכם או תוך כדי התעלמות מההטבות הכלכליות שיש לכם באותה קופה. לצורך כך אתם צריכים לדעת בוודאות לאילו קופה או קופות גמל מופקדים הכספים שלכם באופן קבוע ולוודא שאין קופות ישנות רדומות ולא פעילות ששכחתם מהן. לצורך כך מבצעים איתור קופות גמל.
אנשים רבים מוותרים על זכאותם למימוש כספים הנמצאים על שמם בקופות גמל ואינם תובעים את זכאותם היות ואין להם מושג מהיכן להתחיל לחפש, או שאין להם את הניירת המתאימה, או שהם פשוט חוששים מהיבטים הקשורים להתנהלות כלכלית.
במקרים רבים, במהלך עזיבת מקום עבודה, העובדים אינם מודעים לכספים שהצטברו לטובתם. גם אם קיבלתם תשלום כשעזבתם מקום עבודה עקב התפטרות או פיטורין, יתכן שלא קיבלתם את ההטבות הכלכליות הנלוות לחסכונות בקופות גמל.
בכדי לבצע איתור קופות גמל ישנות ועזובות יש לפנות לארגונים בהם עבדתם ולחברות הביטוח בהן היתם מבוטחים בעבר ולבדוק מולם את הימצאות קופות הגמל אצלם. רוב האנשים מוותרים כבר בשלב הזה כי אין להם זמן או כוח להתעסק עם הבירוקרטיה והם גם לא מאמינים שימצאו סכומים גדולים. אבל איתור קופות גמל הוא לא תהליך ארוך ומייגע וניתן לבצע אותו עם חברה מומחית בתחום או באופן עצמאי ולגלות כספם אבודים- כספים שמגיעים לכם.
איתור קופות גמל- איך מתבצע התהליך?
ישנם לא מעט אתרים המציעים סיוע באיתור קופות גמל וחשבונות אבודים. הפעילות בהן היא קלה ונעשית על ידי המומחים של האתר. כמו כן ישנן חברות מקצועיות שזה התפקיד שלהם.
בתור המחפשים, עליכם להצטייד בכל הפרטים המלאים שלכם. במידה ואתם יודעים איפה עבדתם ולאילו קופות גמל הפרישו או יתכן שהפרישו עבורם כספים חשוב לשמור את המידע הזה ולהעביר אותו למי שמבצע עבורכם איתור קופות גמל.
בסופו של התהליך תקבלו דו”ח מפורט וברור ובו דיווח על כל סכומי הכסף שמגיעים לכם ובאילו קופות גמל – על שמכן, הם רשומים.